Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Hoe verhoog ik mijn vangsten op Barbelen?
 

    
 
Hoe verhoog ik mijn vangsten op Barbelen?


Zoals elke visser, vissend op barbeel, zoek ook ik naar het ideale aas of voer om de barbeel eerder te kunnen verleiden tot een aanbeet.
Bestaat dat overigens wel?
Je bepaalt zelf het gebruik van de reguliere aasvormen, zoals kaas, maden, lunchworst, maÔs en vooral de laatste tijd, pellets.
In het voerkorfje worden allerlei mixen van bestaande verpakte voertjes gestopt, aangevuld met poppen van maden, gewone maden, geraspte kaas of strooikaas, verknipte wormen of pellets met geringe diameters.

De prangende vraag is echter, heb ik voldoende aassoorten onderzocht en heb ik er alles aan gedaan om mijn vangsten te vergroten?
Heb ik, met de huidige te kopen aassoorten, ook met andere ogen naar de schappen van bijvoorbeeld de supermarkt gekeken?
Karpervissers gebruiken immers ook honden en kattenbrokken in droge uitvoeringen en in blikken, dus waarom zou de barbeel die overheerlijke lekkernijen laten staan.

Halibut pellets

Sommige bekende barbeelvissers in Nederland zijn overgegaan op halibut pellets.
Deze geurige gefermenteerde vispellets stinken al de zak uit, zijn zeer penetrant van geur en schijnen na introductie als aas aan de barbeel zeer goed te vangen.
Een aantal vissoorten blijken er ook verzot op te zijn en zo sluit de barbeel het rijtje.
Tot zover (bijna) niks nieuws onder de zon.

Maar hoe zit het met het aangeboden voer in de voerkorf, kunnen we daar nog iets aan veranderen dat de aanbeten toenemen?

Een prachtige barbeel uit de Waal

Het antwoord is simpel.
Ja, en het kan goedkoper ook.
Een voerkorf met grondaas dient er gewoonlijk voor, dat er een geurspoor onder water ontstaat die via de stroming wordt verspreid en de vis naar je aangeboden aas leidt.
Een stromende rivier verspreidt dus in een zeer korte tijd een lang en breed geurspoor naar de potentiŽle vis.
Met dat gegeven kun je goed uit de voeten.
Er bestaan immers zat flesjes met geurstoffen op oliebasis, die je door voertjes kunt mengen om de aantrekkelijkheid van die voertjes te verhogen.
En waarom zou je voer gebruiken, als je in plaats daarvan een volgezogen sponsje met je favoriete geur of smaakstof in je voerkorf kunt plaatsen.

Het enige wat je hoeft te doen is een spons in stukken knippen, de losse geknipte stukjes vol laten zuigen en in een afgesloten potje met schroefdraad bewaren.Een leeg pop-up potje of een jampotje is hier bijvoorbeeld uitstekend voor geschikt.
De geur die je gebruikt kun je afstemmen met de geur van het aas aan de hair.
Sommige barbeelvissers gebruiken helemaal geen voer en voerkorf meer, maar zijn overgegaan op alleen grondlood.
Er zijn karpervissers die gebruiken het Stonze system ( kiezels als loodvervanger) en die laten de kiezels volzuigen met een lokstof.
En waarom zou je je kansen op een aanbeet van een barbeel niet willen verhogen door een simpele extra lokgeur bij je aasaanbieding?Je kunt overigens ook de pellets aantrekkelijk maken door ze in een geurige lokstof laten inweken.
Je kunt de halibut pellets ook verpulveren en met een visolie vermengen en deze op laten zuigen in je sponsje, want dan zitten er ook nog wat kruimelige bestanddelen bij, die worden meegenomen met een geurspoor onder water.
Je kunt het sponsje in je voerkorf ook telkens met een lokstof inspuiten bij elke nieuwe worp of na elke gevangen vis.

Kom je met een idee, heeft Fox het al in zijn programma. Die heeft een verwijderbaar sponsje in zijn Method Feeder gewicht gemaakt.
Binnenkort ga ik weer naar de Waal om het een en ander uit te proberen en daar zal ik jullie van op de hoogte houden.


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator