Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Leo vertelt|| Leo vertelt nr 36 ( bivvy problemen)
 

    
 
Leo vertelt nr 36 ( bivvy problemen)


Je gaat met een kameraad of meerdere kameraden, die net zo visgek is/zijn als jij naar het buitenland (Frankrijk) om daar eens de karpers een haak in de lip te slaan.
Je begint na het uitladen van de spullen gelijk je bivvy op te zetten, want het kan wel plotseling gaan regenen en niets is irritanter dan een natte slaapplaats op een modderige plek opzetten en later te slapen op een nog nattere stretcher.Bivvy’s zijn er in alle maten en uitvoeringen te koop.
Je hebt bivvy’s die binnen 3 minuten staan en je hebt er bij waar je een heel kunststukje mee uit moet halen om ze binnen een half uur op te zetten.
En dan heb ik het nog niet eens over de hulp, die je er bij nodig hebt.

Je hebt bivvy’s met een vast grondzeil, uitritsbaar en een losse grondzeil.
Bij sommige wateren mag je niet met een grondzeil werken, dus moet je de mogelijkheid hebben om het zeil van de bivvy af te ritsen of het losse grondzeil in de draagtas te laten.Niet iedereen kijkt waar hij zijn bivvy plaatst.
Uitkijken, dat je hem niet in een kuil of op het laagste punt van een talud plaatst, want dan loopt je bivvy vol met water.
Gevolg: alles in je bivvy zeiknat en natte voeten als je ’s morgens van je stretcher stapt.
Bivvy’s met losse grondzeilen hebben dat euvel en bivvy’s met een vast of uitritsbaar grondzeil hebben dat niet.
Oppassen dus waar je de bivvy plaatst en kijk voor je een bivvy koopt of het grondzeil er los bij zit of uitritsbaar dan wel vast aan de tent zit.Meestal zijn de losse grondzeilen van een zwaardere kwaliteit (heavy duty) rubber en de grondzeilen van vaste of uitritsbare van een soort bouwmaterialenzeil die je gebruikt om iets waterwerend af te dekken.
Het ritselt een beetje en is heel licht van gewicht.

Daar wil ik het even over hebben.
Ik heb twee bivvy’s, een met een uitritsbaar zeil en een met een los heavy duty zeil.
Ze hebben allebei nadelen, voor zover je van ernstige nadelen kunt spreken.Bij de bivvy met het uitritsbare zeil komt het vaak voor dat je ’s nachts geplaagd wordt door geritsel van het grondzeil, niet omdat de wind er mee speelt, maar door muizen die eronder gangen maken en op zoek zijn naar boven gekropen wormen en andere diersoorten aan de lagere sporten van de voedselketenladder.

Hevig irritant en dat geritsel komt elke keer weer terug, ondanks dat je met je slof of schoen regelmatig het opbollende grondzeil plat slaat met de hoop dat even het luid piepen van een muis in doodsnood je daarna de rest van de nacht met rust laat.
Nee dus, want na elke verjaagde muis komt er gewoon weer een ander lid van de familie om de hoek kijken, die nog meer ondernemingslust tentoonspreidt dan de vorige.
Onbegonnen werk.Nee, neem dan de bivvy met het losse zwaardere grondzeil.
Als je de bivvy hebt opgezet, dan plaatst je de overtollige flappen van de wanden van je bivvy onder het grondzeil.
Het water loopt dan niet direct je tent in, maar wordt onder of naast je bivvy geleid.

Helaas is er geen flap over bij je deuropening, dus de langere flap van je voordeur zelf ligt gewoon in de modder als het heeft geregend en zit je later jezelf af te vragen hoe modder op je rug terecht is gekomen, als je een paar keer in je bivvy bent geweest.
Het nadeel is ook nog, dat de ingang van je bivvy niet volledig door de ritsen aan de zijkanten is afgesloten, dus kunnen de muizen of ratten vrij in en uit je tent wandelen.Daar kom je later pas achter, als je slaapzak is aangevreten (fleece binnenvoering) en je af zit te vragen of je slaapzak misschien gemaakt is van een eetbare stof en ouwel.
Maar ook je vuile T-shirts, sokken en ondergoed in een plastic zak worden met ruime ventilatiegaten, door scherpe snijtanden, voorzien en rollen wc papier of keukenrollen worden vakkundig versnippert om er waarschijnlijk een nest mee te kunnen bouwen voor nog meer nazaten, om andere vissers straks het leven zuur te maken.

Gelukkig zitten je levensmiddelen in een koelbox, anders kon je daar ook nog eens naar fluiten.
Ach, leven en laten leven, tenslotte breken wij in, in hun kleine stukje natuur en het ongenoegen wat daar uit voortvloeit nemen we maar tandenknarsend voor lief.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator