Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Voeren, verhoog je daar je vangsten mee?
 

    
 
Voeren, verhoog je daar je vangsten mee?


Vroeg‚h weekte je oud brood met of zonder korst, een restje klein gesneden gekookte aardappelen en mengde daarbij een paar beschuiten of de inhoud van een pak paneermeel door elkaar.
Je nam een pak Havermout en als dat op was de Brinta uit de keukenkast, strooide een ruime hoeveelheid door het gemengde voer en je pakte twee zakjes vanillesuiker, scheurde die open en ook dit ging bij de hele hap.Soms schonk je een scheutje koffiemelk of een paar schepjes melkpoeder bij het voer, geheel door elkaar mengen en klaar!, het voertje om vissen te lokken naar je visplek was gemaakt en klaar voor gebruik.
Dat hoeft tegenwoordig niet meer.
Het oude brood gaat nu naar de eenden, ganzen en zwanen en de restjes gekookte aardappelen worden de volgende dag gebakken in de koekenpan en vormen een onderdeel van het avondeten.Vele aardige meneren en vissers voor u, hebben uitgekiende voertjes samengesteld en fabrikanten die deze samenstellingen hebben overgenomen tegen een geldelijke vergoeding en gepatenteerd, bieden deze kennis aan, natuurlijk uit commercieel oogpunt, aan die vissers, die niet meer een eigen voertje hoeven te maken met allerlei onduidelijke en soms niet passende ingrediŽnten.

Nee hoor, zak open, water er bij, mengen en het is klaar voor gebruik en de toelichting op het pak suggereert dat de vissen niet meer om dit voer heen kunnen en dat je (bijna) kapitale vangsten per vissoort worden gegarandeerd.
Of je koopt een zak voer voor een bepaalde vissoort om een geurige voerplek in het water te maken om de vis te lokken, of je koopt een andere zak voer, die een kleffere samenstelling gaat krijgen na het vochtig maken om in een voerkorfje of om een method feeder te proppen.Het staat natuurlijk de koper vrij om deze ďuitgekiendeĒ voertjes van deze heren nog zelf te verrijken met andere spullen, zoals geconcentreerde geurtjes uit een flesje.

Maar ook maÔskorrels, casters, geknipte wormen, extracten, aromaís, extra neutraal of grof paneermeel, hele of gemalen hennep, kokosmeel, gemalen kaas, geweekt en gekookt vogelzaad, vloeibare melasse of coprah melasse in poedervorm , geurige koekjesmelen, legkorrels en legvoer voor kippen of gedeelten uit andere gekochte zakken met bepaalde mixen van andere wedstrijdvissers, zodat je daar later geheimzinnig over kunt doen en anderen kunt vertellen dat je zogenaamd een eigen voer hebt ontwikkeld.Niks geheimzinnigs aan, maar door de samenstelling van vaste voerbestanddelen van andere professionals en je eigen inbreng is het ineens een uniek voertje geworden en als je er zelf in gelooft en een rotsvaste overtuiging in je voertje hebt, dan is dat uitermate doelmatig en bevredigend voor je gemoedrust als je de voerplek verrijkt met je eigen gemengde zooi en dan ook nog vis vangt op de koop toe.Voor anderen, die dat meemaken en constateren, is dat een bevestiging, dat je het helemaal begrepen hebt.
Jouw mix van natuurlijke ingrediŽnten, ook al heb je dat voor het grootste gedeelte ďgepiktĒ van andere gerenommeerde vissers, is die visdag ineens toonaangevend en dwingt bij elke visser in hart en nieren respect af.
Je vangsten bewijzen en ondersteunen immers je onmetelijke kennis en kunde over gemengde voeren en interpreteren dat eindelijk het ultieme lokvoer is uitgevonden.Misschien wordt je ook benaderd door fabrikanten die jouw voertje willen opnemen in hun assortiment, maar dan zul je wel eerst de effectiviteit van je voer nationaal en internationaal moeten bewijzen, door de een na de andere viswedstrijd te winnen, waarbij het duidelijk wordt, dat je nooit gewonnen zou kunnen hebben als je dat speciale voertje niet gebruikt zou hebben.
Tja, hoe bewijs je dat?

We zijn het er allemaal mee eens, dat vooral de brasem, voorn, zeelt en karper zoetekauwen zijn.
De meeste voertjes die verkocht worden geuren zoetig naar karamel, anijs, vanille, banaan, aardbei of honing, maar ook voertjes verrijkt met speculaas en andere zoetige kruiden doen het goed bij onze geschubde vrienden.Pas geleden gebruikte ik neutrale groene popups die ik geweekt heb in knoflookolie en daar was de zeelt helemaal gek van.
Dat betekent in ieder geval, dat zelfs knoflook in een voertje verwerkt kan worden om de witvis te triggeren om naar je voerplek toe te komen.
Niets is te gek.Er zijn natuurlijk ook vissoorten, zoals de barbeel die o.a. gek zijn op visgeuren en dan zijn er een paar ingrediŽnten makkelijk voorhanden om je voer daarmee te verrijken.

Sardines, zalm of tonijn in blik kunnen rustig door het basisvoer gemengd worden en geven eenmaal op de plek ingeworpen een duidelijke tongstrelende spoor van vissengeur, die door de vissen in stromend water honderden meters ver wordt waargenomen en aangetrokken tot de bron van dit lekkers.Het opmerkelijkste ingrediŽnt heb ik tot nu toe voor mij gehouden.
Ik had het al door mijn basisvoer gemengd, maar ik ben daar een beetje terughoudend over gebleven omdat ik de werking eens goed wilde controleren.

Elke toevoeging immers, moet een positieve bijdrage leveren aan het vangen van meerdere vissen, grotere vissen of het vangen van vissen met duidelijke vormen van stress (leaderschuw, boilieschuw, te grote hengeldruk of andere zaken)
Dat is pas te merken als met meerdere vissers zit te vissen en je er uit springt met meerdere vangsten of het meer vangen van een bepaalde vissoort.Ja hoor!, die maakt het helemaal bont.
Een zakje Instant soep aan je basisvoer toevoegen, ben je wel helemaal fris achter je grijze lokken?
Die zoute zooi doe je toch niet in je voer, daar verpest je toch elke basisvoer mee?!
Ooh ja? En boilies die geweekt zijn in knoflookolie en hete sambal dan?!
Is dat gewoon.

Ook Trassie's (gefermenteerde garnalen) worden gebruikt in voertjes, is dat normaal dan, of zwemmen er ineens Indonesische vissen in Nederland rond, die daar gek op zijn.
Doe er dan maar een satť met pindasaus bij.
Voeren, maakt wel degelijk een verschil!
Probeer het nou maar en laat het mij eens weten in mijn gastenboek.De meeste verpakte voertjes voor Voorn, Brasem en Karper, kunt u verkrijgen bij: Schwegler Hengelsport in Uithoorn.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator