Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Leo vertelt|| Leo vertelt. Nr 39 (De Boswetering aan de Woerdense Verlaat)
 

    
 
Leo vertelt. Nr 39 (De Boswetering aan de Woerdense Verlaat)


Tja, wat moet er over schrijven?
Iedereen, die mijn verhalen over de Boswetering heeft gelezen, weet, dat het een prachtig water is met vele verrassingen.Al 35 jaar viste ik op deze plassen bij de Woerdense Verlaat, onderdeel van de Nieuwkoopse plassen en nu vis ik nog steeds in de wetering, die in het bezit en gedeeltelijk gepacht waren door Piet Groeneveld aan de Hollandse kade nr 6 en wat is er nu nog van over?

Alleen de wetering aan de Bosweg, een stukje natuurwater met ongelofelijk veel vissen en allen even sterk, gezond en bijtgraag naar een aangeboden aasje, maar waar je alleen vanaf de graskant vanaf de Bosweg mag vissen.Je mag daar alleen vissen met toestemming (lees: betaalde vergunning) van Natuurbeheer en alleen maar vanaf de kant en niets anders.

Peter Groeneveld, die de scepter van zijn vader Piet heeft overgenomen, verhuurt een gering aantal bootjes en vergunning die je het recht geeft om vanaf de eerste plas te mogen vissen met drie (3!) hengels en vanaf het eiland die in het midden van de eerste plas ligt.

Dat is de grens, want de rest is door zijn vader verkocht aan Natuurbeheer en daar mag een visser met een boot dus niet meer komen op straffe van een boete.

Het eiland ligt in het midden van de plas

Hoe verneuk ik een prachtig viswater voor vissers, die daar al 40 en 50 jaar komen en nu sterk beperkt worden in het vissen op de vele vissoorten die het grote gebied rijk is.
In zijn laatste dagen heeft Piet misschien wel verkeerde beslissingen genomen en niet meer gedacht aan zijn trouwe klanten, die hem zo dierbaar waren en de boel van de hand gedaan voor een bepaald geldbedrag.

Hier in deze sloot lagen vroeger de bootjes

Tientallen en tientallen vissers waren en zijn zwaar teleurgesteld en voelden zich in de steek gelaten, door deze eenzijdige beslissing van de familie Groeneveld, maar probeerden toch nog in het eerste begin hetzelfde gebied te bevissen, maar haakten af na waarschuwingen van de controleurs van Natuurbeheer of moesten een bekeuring incasseren.De te huren bootjes werden door Piet altijd goed verzorgd en elke ochtend leeggeschept als er regenwater in stond, de steekstokken netjes opgeslagen en alles lag er verzorgd bij.
Dat was wat anders toen Peter de verzorging op zich nam, want als visser trof je bootjes vol water aan of zelfs gezonken en steekstokken waren vaak niet meer voorhanden.

Toen de boel werd verkocht werd het grootste gedeelte van de 25 bootjes weggedaan en bleven er een paar over voor de eerste plas.

Een totaal verwaarloosd bootje

Aan de vele telefoongesprekken met de vrouw van Peter was te merken, dat zij er helemaal niet achterstond om de verhuur van visbootjes in ere te houden en eigenlijk daar helemaal geen zin in had.

Na een paar telefoontjes naar Peter om een bootje en een vergunning te vragen, kreeg ik van hem de opmerking dat zijn vrouw geen bootjes meer mocht verhuren of toezeggen omdat er door haar dubbele toezeggingen waren gedaan en ’s morgens sommige vissers geen bestelde bootjes meer konden krijgen.

Deze twee bootjes zien er nog goed uit

Peter had ook het telefoonnummer van een geleende Gsm van zijn werk aan vele vissers gegeven en toen hij daar niet meer werkzaam was, moest hij het toestel inleveren en bleek het telefoonnummer wat sommigen nog hadden ineens niet meer bruikbaar te zijn.

Auteur in de jaren ‘80

Hij had zijn eigen 06 nummer daarmee afgeschermd om waarschijnlijk niet meer lastig gevallen te worden, maar hoe bestel je dan een bootje en vergunning.
Via zijn ‘oude’ werkgever is het telefoonnummer van Peter achterhaald en medegedeeld en slechts enkelen hebben dat nummer.

Het eiland op de plas, vanaf de Boswetering

Voor degenen die dat niet hebben en desperaat nog een klein stukje nostalgie mee willen maken en misschien vanaf het eiland een weekend willen gaan karperen met drie karperhengels, is het nummer 06-44.86.86.56.
Graag gedaan.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator