Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Vissen op Winde. Wat hebben we daar voor nodig?
 

    
 
Vissen op Winde. Wat hebben we daar voor nodig?


Ongetwijfeld heb je weleens een foto van een winde gezien.
Een prachtige vis met een behoorlijke vechtlust en zodra je hem aan de haak hebt geslagen, weet je niet wat je overkomt door de enorme explosie van brute kracht die hij tentoonspreidt om los te komen.Hij zwemt van links naar rechts en blijft lang onder water doorvechten, zodat je geen flauw benul hebt, wat er nu weer aan je haak zit.

Eenmaal aan de andere kant van de lijn en je hebt zijn machtige vechtlust gevoeld, dan wil je er gewoon steeds meer vangen.
Logisch, want de winde is een echte sportvis en geeft veel van zichzelf aan de visser, die de boel heel tracht te houden tegen al het geweld.
De grote rivieren herbergen veel winde en vaak worden ze als bijvangst gevangen, maar….je kunt er ook gericht op gaan vissen.Als ze de 50 cm passeren, dan worden ze vetter en dan gooien ze hun hele gewicht in de strijd om los te komen.
Fantastisch gewoon en daar word ik helemaal lyrisch van.
Wat hebben we eigenlijk nodig om winde te vangen?

Weinig.
Een werphengel van 2.40 – 2.70 mtr van 10 tot 25 gram werpvermogen, kleine molen met een goede slip, opgespoeld met 10 honderdste gevlochten lijn, een zogenaamde vlokdobber met centraal gat, waar de hoofdlijn doorheen geleid kan worden, loodjes om de vlokdobber uit te loden, onderlijnen van nylon van ca. 80 tot 100 cm en scherpe langstelige haken met een ruime bocht.Voorts een schepnet of een ruime pannet, een kleine onthaakmat, maden, wormen, kaas of brood.
En natuurlijk een digitale fototoestel om je vangsten vast te leggen. Het meeste past in een schoudertas of een struinertas zodat je vrij mobiel bent om snel te verkassen.

Je kunt de winde ook vangen met een lichte feederhengel met aan de hoofdlijn een voerkorfje voor wat voer of een prop brood, maar dan heb je een steun nodig om de hengel op te leggen.
Deze visserij kan ook met een quivertip hengel uitgevoerd worden met een grondloodje of met een lichte penhengel met een verzwaarde pen of werpdobber en zo zie je maar, dat de winde op meerdere manieren is te vangen.

Het spreekt vanzelf, dat je niet per se met een gevlochten lijn hoeft te vissen want een hoofdlijn van gewoon nylon of monofilament van 20 á 22 honderdste voldoet ook prima.Tja, waar gaan we dan vissen? En waar kun je overigens met succes de winde aan de haak en in je net krijgen?
Vroegâh, kon je ze met grote getale vangen in het IJsselmeer, maar dat is een stuk minder geworden, dus wijken we uit naar de grote rivieren zoals bijvoorbeeld de Lek, de Rijn, de Maas, de IJssel en de Waal.
Er zitten ongekende hoeveelheden winde tussen de kribhoofden in de kribben en de winde is dus te bevissen vanaf de strandjes in de kribben of vanaf de kribhoofden.Vaak zwemmen ze in scholen en deze intelligente vis is redelijk schuw van natuur en die schrik je zo af door harde geluiden en onnatuurlijke trillingen en daar bedoel ik niet het gestamp van de zware motoren in de schepen mee, die op die rivieren varen.

Soms vang je ze als bijvangst als je op de brasem vist of op de barbeel, want de winde deelt hetzelfde water en snoept soms het aas eerder van je haak, voordat er andere vissoorten bij kunnen.Ze zijn gek op een tros maden, die je aan je haak hebt geregen, maar een vette regenworm laten ze zich ook niet voorbij gaan.
Een vlok brood schuwen ze niet en ik heb ze ook aan een stukje kaas en kleine boilies gevangen.

Je kunt ook twee aassoorten aanbieden, door maden aan de haak en een stukje kaas, boilie of een vette worm aan een hair te bevestigen. Eigenlijk is deze manier van de karpervisser afgekeken ( doe ik zelf dus ook) en toegepast bij deze sportvis.Misschien is het vangen van een winde spectaculairder als je deze gaat bevissen, zoals je de ruisvoorn met een vlokhengel bevist.
Gewoon een flinke vlokdobber met een centraal gat, tegengehouden via een stuitje, uitgelood met rond zacht lood, net onder de dobber met een wapperlijn (onderlijn) van een meter met een vlok brood aan je haak bevestigd.

Werp naar een denkbeeldige plek in het kribvak en laat de dobber met de stroming mee dobberen.
Op deze manier bevis je een groot gedeelte van het kribvak en als je broodvlok verzadigd is van het water, dan dwarrelt de vlok verleidelijk met de verborgen haak er in onder water op zoek naar een flinke bek van een winde.Zie je de vlokdobber met een ruk onder water verdwijnen, dan hoef je alleen de hengel omhoog te brengen, want de winde heeft zich al gehaakt en hoef je niet als een wezenloze aan te slaan.
Doe je dat wel in een moment van onbezonnenheid, dan loop je de kans deze vis te verspelen door lijnbreuk.

Je kunt bij deze manier van vissen de winde triggeren door af en toe de dobber tegen te houden en weer te laten afdrijven op de stroming. Deze manier van vissen intrigeert de winde en leidt vaak tot een felle aanbeet.Volgens mij maak ik je al lekker om deze vis ook eens aan de haak te krijgen en misschien zit je thuis tijdens het lezen van dit verhaal al methoden uit te denken die misschien nog effectiever zijn om de winde te vissen.

De winde is geen echte avond of nachtvis die zijn aas zoekt, want de winde is overdag prima te vangen en laat zich graag verleiden tot een aanbeet.

In deze handleiding zitten voldoende aanwijzingen om eens gericht op winde te gaan vissen en ik hoop van harte dat jou hetzelfde overkomt om eens te proeven van de kracht van een mooie sterke vette winde en hem uiteindelijk in je handen te houden voor een mooie foto.Straks ben je net zo verknocht als ik en een paar andere vismaten van mij, die ook helemaal onder de indruk zijn van deze fijne stoere kanjer onder de witvissen.
Kijk je hengelspullen eens na en ga naar de waterkant, gewapend met goede moed en overtuigingskracht en met dit verhaal in je achterhoofd en laat mij eens weten of je succes hebt gehad en een of meerdere winde hebt geland.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator