Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Karperverhalen|| La Carrière stek 13, Augustus 2010 Deel 5
 

    
 
La Carrière stek 13, Augustus 2010 Deel 5


In dit laatste deel zal ik een en ander toelichten.
Nick en ik hebben 42 karpers gevangen, waarvan Nick er 19 en ik er 23 voor mijn rekening heb genomen.
Nick wist 4 schubkarpers en ik slechts 2 schubkarpers te vangen, de rest waren spiegels en rijenkarpers.


Het verschil in aantal is te wijten aan de afwezigheid van Nick tijdens zijn boodschappen doen en ik met hulp van anderen of zonder, de aanbeten moest verzilveren.

Nick ving een 12, 14, 15.5, 4 x 18, 18.5, 2 x 20, 3 x 21 , 22, 23, 25, 2 x 26 en een 27 ponder.
Leo ving een 13, 17, 3 x 18, 2 x 19, 3 x 20, 21, 23, 2 x 24, 2 x 25, 25,8, 26, 27, 2 x 29 en 2 x 30 ponders.

Het is mij opgevallen dat er wat zwaardere karpers door mij zijn binnen gebracht, maar dat schaar ik onder gewone mazzel en niet door een uitgelezen innovatieve methode.
Vele karpers hadden een papegaaienbek en dat wil zeggen dat de zijkanten van de bek ontbraken en vaak door ondeskundig en klunzig drillen zijn veroorzaakt.Bah!
Wij als karpervissers behandelen gevangen karpers als een kind van onszelf en als je zo’n lelijke bek constateert, dan doet dat wat met je.
Als de karper zich vast heeft gezwommen in het wier, dan ga je niet als een volleerde lijp aan je hengel hangen als tegenwicht om met brute kracht de karper los te trekken uit het wier, want dan scheur je geheid een stuk van zijn wang er af als de haak daar door een aanbeet terecht is gekomen.

Zulke wantoestanden zijn door onze groep mensen geconstateerd bij buitenlandse karpervissers.
I’ve gotta bleeder, hoorden zij een van deze karpervissers zeggen en dan weet je het wel en gaan je haren in je nek rechtop staan..

De helft van de aanwezige vissen zijn beschadigd aan de bek, grove verse sneden in de kin en zwemmen met een net veroorzaakte papegaaienbek rond.
Vreselijk gewoon en veroorzaakt door zeer visonvriendelijk vissen.Is dit fenomeen een vanzelfsprekend terugkomend iets, of wordt dit veroorzaakt door ondeskundige etters die een hengel en onderlijn als een wapen gebruiken?
We waren blij als we een onbeschadigde karper in het net konden brengen.Het is heel belangrijk dat je met een markerhengel de harde platen of zandplekken in het water opzoekt, want dat scheelt behoorlijke aantallen aanbeten.
Het wier is op sommige plekken overweldigend en vaak zijn er plekken achter de wierbedden te vinden, waar je grotere kans hebt op aanbeten.

Het nadeel is, dat je de vis snel over deze tussenliggende wierbedden moet loodsen en dat is niet voor iedereen weggelegd.
De hengel hoog houden, zodat de karper niet naar de bodem kan zwemmen en hem zo snel mogelijk naar een wierloze plek manoeuvreren, zodat je de karper naderhand rustig af kan drillen.Dat valt om de drommel niet mee.
Op La Carrière is bewezen dat de wind uit een bepaalde hoek grote invloed heeft op de vangsten op vele plekken.
De aanbeten kunnen dan op jouw stek stilvallen en op andere plekken juist toenemen.
Dat is ook de reden dat op een bepaalde plek de ene week uitstekend gevangen wordt en de andere week met een gedraaide wind op dezelfde plek geen aanbeet meer oplevert.Op de dag kregen we meer aanbeten met een snowman of een popup aan een langere rig (soms tot een meter), die hoger in het water boven of tussen het wier zweeft.
En juist in de avond en nacht bleken bottombaits weer het beste te vangen en de rigs waren soms slechts 10 cm lang.
Ik ga niet vertellen waar de harde plekken of zandplaten op plek 13 precies aanwezig zijn, maar ik geef wel als tip mee, dat de rechterkant de beste aanbeten opleverden.

Op de linkerplek moet je een ster zijn in het gooien, want de bomenrij, waar de karpers liggen te zonnen en springen van plezier, is voor velen van ons niet haalbaar.
Mocht het je lukken om meer dan 100 meter te gooien met 80 gram lood (zwaarder mag niet) dan moet je de karper over twee wierbedden loodsen na een aanbeet en dat is niet eenvoudig.Als je vrijwel rechtuit driekwart van de plas kan gooien en die is 180 á 200 meter breed, dan zijn daar plekken genoeg die vis opleveren.
Je kunt daardoor wel in de lijnen van een andere karpervisser komen die aan de overkant zit.

Sommigen weten en hebben gezien, dat ik met een voorslag van 35 lb en 100 gram lood bijna de overkant heb gehaald.
De Engelsman die daar op plek 14 zat hoorde de plons van mijn lood en aas vlak voor de rietkraag en zei, What the fuck is that?
Maarten zei tegen hem (hij zat in het complot), That’s a carp, You don’t think the old man across the lake manage to put his bait near the bank your fishing on?
Dat was lachen.Nick zat met zelfgemaakte freezerbaits en ik met kant en klare boilies en toch waren de boilies van Nick in het voordeel.
Misschien ook omdat hij met 15 mm en ik met 20 mm en 30 mm boilies werkte, behalve de popups, want die waren van mij ook van 10, 12 en 15 mm.

Van anderen van de groep heb ik vernomen dat sommigen meer en anderen minder hadden gevangen en ook dat de “nieuwelingen” onder ons de LBS aanduiding op de weegschaal interpreteerden als Nederlandse ponden en kilo’s.
Tja, dan is je gevangen vis na correctie ineens een stukje lichter dan je voorheen bevroedde.

Het was weer een fijne week met 21 gezellige mensen in de groep, die niet te beroerd waren om anderen te helpen met het zoeken naar hotspots voor beter vangsten, maar ook elkaar ondersteuning gaven met het knopen van rigs en geraffineerde constructies.

Je hebt het weer voor elkaar gekregen Ron Noorlander en bedankt voor je inzet om deze week voor vele karpervissers onvergetelijk te maken.

Van wie is dit vogelnestje eigenlijk?


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator