Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Meerval specials|| Eenvoudige onderlijnen voor de meerval op de Ebro
 

    
 
Eenvoudige onderlijnen voor de meerval op de Ebro


Ik zal via een aantal foto’s, stapsgewijs de opbouw van een paar onderlijnen laten zien, want foto’s vertellen meer, dan een uitgebreide omschrijving.
De getoonde onderlijnen zijn zeer eenvoudig en door iedereen te maken en kosten een fractie vergeleken de kant en klare onderlijnen in de winkel en je merkt het zeker, als je er achter komt hoeveel onderlijnen je kunt maken van de aangeschafte materialen.We beginnen met een onderlijn voor meerdere Halibut pellets voor de meerval en daarna een variant voor de meerval met dressuurverschijnselen.
De onderlijn voor de pellets die we gaan maken, is niets anders dan een onderlijn met een haak en een hair, waar de pellets op aangebracht worden.
De volgende materialen zijn nodig:Gevlochten onderlijn van 176 lbs van 1 meter
Een schaar waar je makkelijk gevlochten lijnen mee door kunt knippen
Meervalhaak nr, 6/0 tot 8/0
Stukje slang van siliconenrubber (3 - 4 mm binnenmaat)
Fleurnaald
Rubberen kraal (groot model)
Pelletstopper (flinke maat)
Boortje ( 3 mm)
Halibut pellets ( 5 of 6 van 20 mm)

Met het boortje, boren we de pellets voor, als deze niet zijn voorgeboord.
We maken een losse lus in de onderlijn, want deze gaat dienen als de hair en we plaatsen de rubberen kraal op de lus.We schuiven het uiteinde van de enkele onderlijn door het oog van de haak en zorgen dat de losse dubbele lus op de haak ligt.
Door de No-Knot knoop met 8 wikkelingen op de haak toe te passen knopen we de hair muurvast aan de haak.Dan schuiven we de voorgeboorde pellets via de fleurnaald op de lus en bevestigen de pellet stopper achter de laatste pellet om te voorkomen dat de pellets van de hair afglijden.
De kraal zorgt ervoor dat de pellets niet naar de haakbocht schuiven omdat anders de inhaking bij een aanbeet bemoeilijkt kan worden.

We schuiven het stukje siliconenslang over het uiteinde van de onderlijn en plaatsen die over de No-Knot knoop om de knoop te beschermen.
We leggen een dubbele Palomar knoop in het uiteinde van de onderlijn en de onderlijn is klaar om op de bodem van de rivier op de meerval te vissen.We kunnen een variatie van deze onderlijn toepassen, door geen gevlochten draad te gebruiken, maar een meter monofilament met een doorsnede van 0.90 mm ( 103.7 lbs = 47.1 kg).

Dressuur is helaas ook al bij de meervallen in de Ebro geconstateerd en wellicht zal een (bijna) onzichtbare onderlijn in combinatie met een kleinere zwarte (maar stevige) haak er toe bijdragen, dat een meerval ondanks zijn argwaan sneller tot een aanbeet over zal gaan.
Grotere glimmende, dus opvallende haken zijn snel gespot door de meerval en die laten ze vaak links liggen.
De grotere pellets (50 mm) worden over het algemeen niet door iedere visser gebruikt en zijn dus uitstekend te gebruiken als afwijkend aas om schuchtere meervallen tot een aanbeet te verleiden.

De volgende materialen zijn nodig:Monofilament onderlijn van 103.7 lbs (0.90 mm) van 1 meter
Een schaar
Meervalhaak nr, 2/0 tot 4/0 met dik draad
Stukje slang van siliconenrubber (3 - 4 mm binnenmaat)
Fleurnaald
Rubberen kraal (groot model)
Pelletstopper (flinke maat)
Boortje ( 3 mm)
Halibut pellets (1 of 2 van 50 mm)Als we dezelfde handelingen verrichten, die voor de meervalrig met gevlochten lijn is uitgevoerd, dan is het resultaat hetzelfde als de foto hierboven.
Deze hair is met twee pellets van 50 mm uitgevoerd en de pellets zijn dwars op de hair geplaatst, maar je kunt ze natuurlijk ook in de lengte op de hair bevestigen of slechts een (1) pellet in de lengte gebruiken.

Zie het verschil van de 50 mm en de 20 mm pellets!

Je kunt ook de hair bij het aanknopen van de haak weglaten en later een geprepareerde hair in de haakbocht van de haak hangen.
Een hair met pellets kan je tijdens het wachten op een aanbeet maken zodat er een aantal klaarliggen als je de pellets ververst.De rubberen kralen heb je nodig om de hair strak aan de haakbocht vast te maken, anders kan deze eraf schuiven.Je kunt de hair zo lang of kort maken als je wilt.
In dit geval gebruik ik een grotere haak, maat 6/0 of 8/0 voor een betere inhaking.Op deze manier zet je de hair vast in de haakbocht, door de rubberen kralen strak aan te duwen.Zo zit hij perfect in de haakbocht en zal niet meer loskomen.
Als je er een stuk of tien al van tevoren maakt, dan hoef je ze alleen maar te verwisselen aan de haak, want de afgehaalde hair is nog steeds bruikbaar voor een volgende keer.

Vanzelfsprekend worden deze rigs met pellets op de bodem van de rivier aangeboden.
Bij het aanbieden van een (1) grote pellet is het mogelijk, dat ook karper dit aas tot zich zal nemen en daarmee is grote en zware karper niet uitgesloten.

Op de kop af 50 pond (25 kg)

Wil je het aas een beetje zwevend boven de bodem aanbieden, dan kun je tussen de twee grote pellets een ronde kurk op de hair bevestigen.
Persoonlijk zou ik het balletje zwart of bruin spuiten en tussen de twee pellets aanbieden.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator