Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Vliegvisverhalen|| Bahamas Flats Fishing op Bonefish, Long Island 2007 Deel 1
 

    
 
Bahamas Flats Fishing op Bonefish, Long Island 2007 Deel 1


De Boeiing vloog van Amsterdam naar het vliegveld Heathrow in Engeland en daarna in een rechte lijn naar Nassau, een eiland van de Bahamas.
Via een beeldscherm in de stoel tegenover je, kan je de hele reis in het vliegtuig volgen en je ziet precies op het scherm waar het vliegtuig zich op een bepaald ogenblik bevindt.Via een klein gehuurd privé vliegtuigje vlogen we van het eiland Nassau naar een vliegveld op Long Island waar de twee gehuurde auto’s klaarstonden.
Die vliegreis met het privévliegtuigje was heel wat anders dan die van een groot vliegtuig.
Bij zelfs een klein beetje wind vloog het vliegtuigje van links naar rechts en het was een bonkige rit.De lading, maar ook wij moesten goed naar gewicht verdeeld worden, anders liepen we de kans dat het vliegtuigje achterover op de staart zou vallen of niet goed zou opstijgen.
In de staart mochten alleen de lichtste personen en bagage plaatsnemen.
Het op de staart achterover vallen bij het inladen was al eerder gebeurd en ook bij het taxiën naar het vertrekpunt van de landingsbaan om het eiland te verlaten.
Gelukkig zaten wij er toen niet in.Erg comfortabel zit je niet in zo’n klein vliegtuigje en je moet over elkaar klimmen om er in te komen.
Je voelt je als een sardientje in een blikje.
Voor mij was het de eerste keer, dat ik met de vliegenhengel de Bonefish op de flats van de Bahamas zou gaan vissen, want de rest van het groepje was hier al een keer eerder geweest.
De meeste bonefish vliegen zijn garnaalpatronen en soms zijn krabimitaties in trek.
Bonefish vliegen die met weinig materiaal gebonden zijn, kunnen uitstekende vangers van bonefish zijn.Garnaalimitaties met halterogen
Er zijn meer dan 1000 verschillende bonefish vliegen gecreëerd, en er komen er jaarlijks vele tientallen bij.
Iedereen die deze vliegen bindt, geeft een naam ( soms een verbastering van zijn eigen naam) aan deze zelfgebonden vlieg.
Ook van mijn hand zijn er verschillende patronen ontstaan en hebben hun effectiviteit al bewezen op de Bahamas.
Wekenlang van tevoren binden en goed de patronen bestuderen van andere vliegenbinders, gaven mij het inzicht in het binden van nieuwe gewaagde en oudere patronen.Natuurlijk sta je volledig achter je eigen creaties en sommige mede vliegvissers fronsten hun wenkbrauwen toen ze de rijk gevulde vliegendozen met de zelfgebonden vliegen zagen.
“Ga je daar werkelijk mee vissen”, was de vraag van een goede vriend.

Wat heel belangrijk is, dat je de sterkste haken gebruikt die er op de markt zijn, want deze bonefish is zo sterk en geeft bij een aanbeet zo’n enorm schot, dat er soms 100 meter volglijn van je vliegenreel wordt getrokken.
Sensationeel gewoon!


Helaas is het mij gebeurd, dat ik een haak van een vlieg bijna gestrekt terugkreeg, na mijn eerste aanbeet van een bonefish.
Ik maakte gewoon een beginnersfout door extra aan te slaan terwijl de bonefish zichzelf al gehaakt had en daar komen krachten bij vrij die je niet van tevoren kan bevroeden.Er mogen alleen vliegen zonder weerhaak worden gebruikt.
Deze manier van vissen garandeert een snel onthaken en het terugzetten van gezonde vis zonder overbodige verwondingen.
Voordat je de vliegen bindt, kunnen de weerhaken al plat geknepen worden, of kunnen er weerhaakloze haken aangeschaft worden bij uw hengelsportleverancier.
De gidsen op Long Island zijn niet blij met vliegen die op haken met weerhaak zijn gebonden, want dan wordt je vergeleken met een pelzenjager die met een pikhaak jonge zeehondjes doodslaat.
De vliegen worden gebonden met de lichte kettingoogjes voor de waadbare flats of met de zwaardere halterogen uitgevoerd voor de diepere flats.De ideale vliegenhengels voor mij, zijn de hengels met de zwaarte aftma 8 en 9.
Voor deze trip heb ik twee Orvis vliegenhengels, de Frequent Flyer aftma 8 en 9 aangeschaft welke allebei uit 7 delen bestaan.
Ze worden geleverd in een hardcase en de vervoerslengte bedraagt niet meer dan 49 cm!
De ideale reishengel voor iedereen die met een vliegtuig naar zijn vliegvis bestemming moet vliegen.Ook heb ik twee bijbehorende Battenkill Mid Arbor IV en V vliegenreels aangeschaft en die hebben hun nut ruimschoots bewezen.
De leaders voor de bonefish moeten sterk zijn en ik gebruik Polyleader Clear Intermediate 7 ft met een tip van 14 lbs.Deze leaders zijn sterk genoeg om het eerste schot van de bonefish op te vangen.
En vergis je niet in deze vis.
Soms tot 3 x toe trekt de bonefish bijna alle backing van je reel en zeker als ze het gewicht van 8 pond voorbij gaan.
Er is geen sterkere vis van dat formaat en uithoudingsvermogen.Er waait constant een warme wind rondom het eiland met een aangename temperatuur.
Ik raad je aan om overhemden met een lange mouw en grote borstzakken te dragen, broeken met lange pijpen en eventueel handschoenen tegen de felle zon, want binnen een uur zijn je handen aan de bovenkant verbrand door de tropische zon.Naast de overhemden met lange mouwen, de broeken met eventueel afritsbare broekspijpen en de cap met brede zonneklep, zijn goede waadschoenen noodzakelijk vanwege de soms harde en verraderlijke koraalbodem.
Gewone waadschoenen beschadigen te snel en daar loop je de zijkanten van de schoenen zo aan flarden

Zie de krassen aan de zijkant door het scherpe koraal

Heel belangrijk is een polaroid zonnebril en zonnecrème met een hoge factor en een heuptasje waarin een fles of bidon water kan worden meegedragen, want je moet minstens 3 liter water per dag drinken anders ben je binnen een paar dagen uitgedroogd.

Je kunt een licht regenjasje meenemen voor de tropische buien, maar die er vallen zijn kort en heftig en binnen een half uur ben je echt weer droog gewaaid.
In je heuptasje kan je wat leadermateriaal en een reserve vliegenreel met vliegenlijn meenemen en natuurlijk je dozen zelfgebonden of gekochte bonefish vliegen.Neem je een boot met een gids, dan kun je ook nog een reserve vliegenhengel meenemen en een waterdicht tasje met wat te eten en drinken.
Reken er op, dat de gids met boot ca. 250 – 300 US dollar per dag kost en dat lijkt een hoop geld, en dat is het ook, maar je komt op plaatsen die je anders nooit zou bevissen en bovendien visrijk zijn.

De gids helpt je met het onthaken van je vis, als je hulp nodig hebt, hij spot de vis al op zeer verre afstand en geef je aanwijzingen waar je de vliegenlijn moet presenteren.
En denk er om, hij geeft de afstand van de vis niet in meters maar in feet aan.Het is dan hoofdzaak, dat je goed luistert naar de gids die je aanwijzingen geeft.
Je brengt je vliegenlijn op lengte door de lijn van je vliegenreel te trekken en met zo min mogelijk valse worpen plaats je de vlieg die de gids heeft aangewezen.
Op zijn teken ga je pas de vlieg, die op de bodem ligt, met felle rukjes binnen strippen.

De aanbeet van een bonefish is overweldigend.
Hij haakt zichzelf en doe nou niet wat sommigen wel doen, namelijk nog een keer de haak zetten ( ik ook ) want dan ben je hem en je vlieg onherroepelijk kwijt of je krijgt de haak gestrekt terug.
De vis neemt een schot van soms 70 tot 100 meter, je vliegenreel giert als een bezetene en de kromming in je hengel is bewonderenswaardig.Probeer vooral je vliegenreel in het begin niet af te remmen, want je verbrandt subiet je vingers.
Als je merkt, dat het schot voorbij is ga je de backing en de vliegenlijn met de hand op je vliegenreel draaien.
Niet naar binnen strippen, maar de uitstaande lijn gewoon op je vliegenreel draaien omdat de vis vaak weer een formidabel schot kan nemen zodra hij je spot en je gestripte lijn door de snelheid in de knoop kan raken of om je startoog kan slaan.
Want als dat gebeurt, dan betekent dat gewoon…geen vangst door lijnbreuk en daar zit niemand op te wachten.De bonefish hoef je in de meeste gevallen niet te scheppen met een schepnet, want je pakt hem in de nek en dan kan je hem onthaken.
De weerhaakloze haken zijn probleemloos uit de bek van de vis te verwijderen.

Eigenlijk is een gids onmisbaar.
Je kunt natuurlijk best wel de flats die inlands liggen samen met een vismaat bewaden en proberen de bonefish te spotten, maar is toch niet aan te bevelen als je de getijden niet kent.
Voor je het weet, waadt je niet kniediep meer, maar stijgt het water tot aan je middel of hoger om over verdwalen maar niet te spreken.Nog nooit ben ik zo vaak aangevallen door allerlei steekvliegjes en muggen en dat begint al als je ’s morgens om 7 uur je ogen open doet.
Een insecten repellent is echt noodzakelijk, want je wordt de hele dag en nacht belaagt door allerlei muggen en andere steekvliegjes, behalve als je op zee in kniediep water op de bonefish staat te vissen met je vliegenhengel.
Vooral in de avond en nacht zijn deze kleine treiteraars zeer actief en daarom is een muskietennet over je slaapplaats erg belangrijk.Appie vond een muskietennet niet noodzakelijk en die zag er niet uit door de vele beten op zijn rug en benen.
Daar heeft hij spijt van gehad. 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator