Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Hoe maak je een eigen bootstoel voor een gehuurd visbootje?
 

    
 
Hoe maak je een eigen bootstoel voor een gehuurd visbootje?


Je hebt een visdag gepland en je wilt het water op, in plaats van langs de kant vissen en daar heb je een visboot voor nodig.
Nu ben je niet in het bezit van een eigen visboot, dus huur je er een bij jou in de buurt.
Steevast zit je op de houten plank en tijdens de visdag is het vlees van je achterste van hetzelfde materiaal geworden als waar je al die tijd op zit.
Van hout dus.Na een uur begin je al te schuifelen, na twee uur vissen wip je van je ene naar je andere bil en na nog een paar uur, heb je de neiging om staande te gaan vissen, want je billen staan in brand van het doorzitten.
Sommige vissers nemen een klein kussentje mee en die houden het iets langer uit, maar op een gegeven moment is daar ook de veerkracht uit en voel je ook elke vouw van het kussentje en de vouwen van je broek in je achterwerk gegroefd.Laatst zag ik een visser en die had een groot vel van dat plastic met luchtkussentjes er in verwerkt, die voor verpakkingsmateriaal wordt gebruikt.
Door dit vel een aantal keren op te vouwen tot een riante kussenformaat en vast te maken met ductape, had hij een licht en luchtig kussentje gemaakt, waar je uren op kunt zitten zonder dat je het gevoel krijgt dat je niet thuis in je zachte fauteuil voor de tv zit, maar echt op een houten plank in een boot op het water.Je moet dan niet opstaan om je vismaat te hulp te schieten om te assisteren bij een vangst of te bukken over een zijkant van de visboot om een snoek met een kieuwgreep te landen, want bij een beetje wind waait je zorgvuldig geprepareerde kussen het water in.

Bij een andere visser zag ik heel wat anders.Die had een eenvoudige rechthoekige onthaakmat meegenomen en door deze dubbel te vouwen, had hij een zeer zachte zitplaats gecreŽerd waarmee hij zijn billen een groot plezier mee deed.
Maar ja, sta je even op dan springt de onthaakmat weer in de vorm waar hij voor bedoeld is en kan daardoor overboord kieperen of op de modderige bodem van de boot belanden en waarvan je ineens merkt, dat je net voor het instappen in een hoop stront hebt gestaan.

Nee, dan kan je maar het beste een stoeltje mee nemen om daar op te gaan zitten.
Een campingstoeltje is af te raden, want de stang van de stoel die de hele dag in je knieholten knelt, gaat mateloos irriteren en na een uur schuifel je ook van voor naar achter om het dragelijk te houden.Je zult maar geboren worden met iets kortere benen dan de doorsnee burger, dan ben je helemaal de pineut, want bij de eerste zit in de campingstoel voel je al direct de stang in je knieholten en zit je gelijk al krampachtig op de punten van je laarzen of schoenen te steunen met gestrekte tenen om de druk te reduceren.
Gaat snel vervelen met kramp in de kuiten toe, kan ik je verzekeren.

Mijn vismaat neemt steevast zijn eigen karperstoel mee om riant te zitten in de visboot.
Hij klapt de poten uit, draait aan knoppen aan de zijkant van de stoel om de rugleuning te stellen en ploft in de stoel, waarbij hij eigenlijk zijn voeten onder de zitplaats moet wringen omdat er geen ruimte meer over is in de breedte van de boot.Na een uur wil je graag verzitten, want ondanks dat je heerlijk onderuit hebt gezeten, vraagt je lichaam af en toe om een ander drukpunt en dan zit je al schommelend met de boot te proberen om je voeten onder je stoel vandaag te krijgen en kan je je stram geworden knieŽn bijna niet meer strekken.

Al deze oplossingen om je zitvlees te sparen zijn natuurlijk uit te proberen, maar je hebt met een ding geen rekening gehouden, want de stuurknuppel van een bootje met buitenboordmotor zit een meter verder terug dan je houten zitplaats.
Roeiboten zijn ook eigenlijk gemaakt om te ....roeien, juist!
Hoe ga je dat redden?Je kunt een plastic opklapbaar visstoeltje op een plank bevestigen en deze plank haaks op de zitplaats en op de plank op achterkant waar de buitenboordmotor zit plaatsen, maar je loopt het risico, dat onder het varen de plank weg kan glijden door het trillen van de buitenboordmotor.
Tja, dan lig je ineens te spartelen in de boot en kan je zelfs nog gewond raken.Is er dan helemaal geen betere oplossing?
Meerdere zelfs, maar laten we even mijn oplossing beschrijven.
Ik heb een klein campingzitje annex tafeltje van het merk Hartman gekocht zonder leuning, maar met verwijderbare brede poten, die je uit de onderkant kunt trekken als je hem opbergt en de poten met hetzelfde gemak weer terug kunt duwen als je hem gaat gebruiken.Op de zitplaats heb ik een vierkant stuk watervast triplex bevestigd en daarop een draaibaar plateau geschroefd met daar weer op een bootstoeltje met een omklapbare rugleuning aan vastgemaakt.
De poten van het tafeltje/zitje heb ik toen het geheel was gemonteerd op maat van mijn onderbenen gezaagd en ďvoilaĒ een transport bootstoeltje die je overal mee naar toe kunt nemen en omdat je de poten kunt verwijderen en de rugleuning in kan klappen nog gebruiksvriendelijk ook.

De stoel kan een stootje hebben en omdat de zitplaats van de bootstoel voorgevormd is vinden je billen rust in het gewelfde gedeelte en dan is vissen vanuit een gemotoriseerde roeiboot ineens een plezierige bezigheid.Door het draaiplateau kun je naar alle richtingen draaien en eindelijk een normaal gesprek voeren met je vismaat, zonder dat je kramp krijgt in je nekspieren van je gedraaide hoofd en als je opstaat om een gevangen vis te pakken, waait je stoeltje tenminste niet plotseling het water in bij een windvlaag.De ruimte die het stoeltje inneemt is gering en je kunt er zelfs nog een tas of viskist onder plaatsen.
Ook is de beenruimte in de boot beter verdeeld en kan je zelfs je benen strekken wanneer je dat wilt.
Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee en freubel er maar op los, tenminste, als je billen je lief zijn.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator