Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Hoe maak ik een stalen onderlijn (2011)
 

    
 
Hoe maak ik een stalen onderlijn (2011)


Stalen onderlijnen zijn niet altijd goedkoop en soms is de kwaliteit niet echt naar het geld wat je daar voor neer moet leggen.
Je kunt beter wat geld investeren in wat materialen en de stalen onderlijnen zelf maken, want dan weet je wat voor een kwaliteit je in huis hebt.

In de gesloten tijd op roofvis kan je dan heerlijk freubelen om je 2 maanden onthouding vol te maken en geloof me, dat scheelt enorm veel geld aan Valiumtabletten die je niet meer nodig hebt om die 2 maanden rustig te blijven.Je hebt wat sleeves nodig en die heb je in een paar maten.
Dat zijn holle buisjes waar de staaldraad in opgesloten wordt en naderhand plat geknepen worden door middel van een sleevetang.
En natuurlijk knip je de stalen gevlochten lijn op maat met een klein kniptangetje.Het staaldraad voor je onderlijnen is te koop op kleine rollen van 5 meter en zijn in verhouding duurder, dan een rol van 100 meter waar je een eeuwigheid mee doet.
Je hikt even tegen de prijs van een rol van 100 meter, maar daar kunnen zoveel onderlijnen uit, dat als je elke week van vismaat veranderd en hem een zelfgemaakte onderlijn cadeau geeft, je jarenlang wekelijks nieuwe vrienden blijft maken.Het enige wat je nu nog nodig hebt, zijn wartels mét en wartels zonder speld.
In het wartelland heb je ook veel kwaliteitsverschillen en neem dan niet de goedkoopste, en wees er verzekerd van dat de duurste ook niet altijd beter zijn.
Zo….weet je het nog?
Neem een paar zakjes of doosjes van verschillende maten wartels.Goed.
Het moment is aangebroken dat we een stalen onderlijn gaan maken.
Meet een stuk van 40 cm stalen lijn van de rol en knip het op maat af met de kniptang.
Schuif eerst een sleeve op de lijn en schuif daarna een wartel op dezelfde lijn en steek het uiteinde van de stalen lijn door de sleeve.De wartel zit nu opgesloten in de ontstane lus.
Steek het uiteinde van de stalen lijn weer terug door de sleeve en laat een klein puntje uit de sleeve steken.
Nu heb je twee lussen gecreëerd.Je pakt de sleeve beet en je trekt voorzichtig de tweede gemaakte lus aan tot er een heel klein lusje overblijft en je merkt dat de eerste lus wat groter wordt.Nu pak je de overgebleven stalen draad in je ene hand en met je andere hand pak je de sleeve beet en nu trek je de eerste lus aan tot er een klein lusje overblijft waar je wartel echter vrij in kan bewegen.Je ziet nu dat het eerste gedeelte van de stalen onderlijn klaar is en nog vastgeknepen moet worden met de sleevetang.Je legt de sleeve in de eerste uitholling van de sleevetang en voorzichtig knijp je de sleeve aan.
De sleevetang is zo gemaakt, dat je de boel niet kan forceren en niet verder kan knijpen dan dat de tang aangeeft.Als je allemaal putjes in de lengte van de sleeve ziet, dan heb je de tang goed gebruikt en zit de stalen draad goed vast en zal nooit meer losschieten.
Fase een is uitgevoerd en nu is fase twee aan de beurt.Je hebt eerst de wartel aan de ene kant van de stalen draad bevestigd en nu is de wartel met speld aan de andere kant aan de beurt.
Weer schuif je eerst de sleeve op de draad en dan de wartel met speld.Dan volg je precies dezelfde handelingen als het eerste fotootje aangeeft en als je de volgorde van de foto’s hetzelfde hebt uitgevoerd als bij de eerste wartel, dan is je stalen onderlijn klaar voor gebruik.De volgende keer maken we een schuifbare doodaastakel van hetzelfde materiaal, echter we hebben dan alleen nog een dreg, een “neus” haak en een stukje siliconenslang nodig.


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator