Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Technieken en materialen|| Hoe maak ik een stinger voor een shad (2011)
 

    
 
Hoe maak ik een stinger voor een shad (2011)


Stingers zijn los te koop, per twee of drie in een blister verpakking en niet altijd goedkoop.
Vanaf ca. 2.- tot 2.50 euro per stuk en dat is veel te veel pecunia.
Het ziet er prachtig uit, mooi gemaakt, maar meestal zijn de dreggen van een abominabele kwaliteit en ik heb al meegemaakt dat er gewoon poten van de dreg afbraken tijdens een dril met een snoekbaars.
Dan piep je wel anders.
Maak ze zelf!
Je hebt al eerder geld geÔnvesteerd in wat materialen om stalen onderlijnen en doodaas takels te maken en met dezelfde spullen kun je aan de slag om zelf stingers voor shads te fabriceren.

Een stinger, is eigenlijk niet meer dan een staaldraadje met een lusje aan de ene kant en aan de andere kant een dreg.
Je gebruikt ze om een shad van een staartdreg te voorzien en daar zijn stingers voor.Je hebt twee sleeves nodig, een dreg, staaldraadje van 15 cm lang en twee stukjes siliconenslang.
De sleeves knijp je plat door middel van een sleevetang.
En natuurlijk knip je de stalen gevlochten lijn op maat met een klein kniptangetje.Schuif eerst een sleeve op het staaldraadje van 15 cm en schuif daarna het oog van de dreg op de draad.Schuif het uiteinde van de stalen draad door de sleeve.
De dreg zit nu opgesloten in de ontstane lus.Steek het uiteinde van de stalen draad weer terug door de sleeve en laat een klein puntje uit de sleeve steken.
Nu heb je twee lussen gecreŽerd.Je pakt de sleeve beet en je trekt voorzichtig de tweede gemaakte lus aan tot er een heel klein lusje overblijft en je merkt dat de eerste lus wat groter wordt.Nu pak je de overgebleven stalen draad in je ene hand en met je andere hand pak je de sleeve beet en nu trek je de eerste lus aan tot er een klein lusje overblijft waar de dreg vrij in kan bewegen.Nadat je de sleeve met de sleevetang hebt aangeknepen, zie je nu dat het eerste gedeelte van de stinger klaar is.
Als je allemaal putjes in de lengte van de sleeve ziet, dan heb je de tang goed gebruikt en zit de stalen draad goed vast en zal nooit meer losschieten.

Fase een is uitgevoerd en nu is fase twee aan de beurt.
Je hebt eerst de dreg aan de ene kant van de stalen draad bevestigd en nu is het lusje aan de andere kant aan de beurt.
Weer schuif je eerst de sleeve op de draad en dan steek je het uiteinde van de draad door de sleeve.Je steekt de draad weer terug door de sleeve en je ziet weer twee lussen.Je pakt de sleeve beet en je trekt voorzichtig de tweede gemaakte lus aan tot er een heel klein lusje overblijft en je merkt dat de eerste lus wat groter wordt.
Nu pak je de overgebleven stalen draad in je ene hand en met je andere hand pak je de sleeve beet en nu trek je de eerste lus aan tot er een klein lusje overblijft.Met de sleevetang knijp je ook deze sleeve aan.
In principe is de stinger klaar, maar je kunt nog twee stukjes siliconenslang over de sleeves schuiven om het geheel af te werken.
Het staat een stuk netter en oogt professioneler.Klaar is je stinger.
Geheel zelf gemaakt en met de dreg naar je eigen keuze.
Van het stukje van 15 cm is een stinger van ongeveer 10 cm overgebleven voor een shad van 12 tot 14 cm groot.Je kunt de stinger fleuren door de shad heen en een punt van de dreg vastzetten in de rug van de shad en het lusje over het oogje van de loodkop of de stinger gewoon ongefleurd en buitenom langs de shad, naar eigen voorkeur.
Veel plezier met het maken en succes straks met het verticalen op snoekbaars.


 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator