Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Meerval specials|| Meervalvissen op de Westeinderplassen en omgeving (30 april 2011)
 

    
 
Meervalvissen op de Westeinderplassen en omgeving (30 april 2011)


Voor mij, als voorproefje op de Ebro straks, zijn we met een paar man gaan vissen op meerval in het grote gebied van de Westeinderplassen en omgeving.
Dit enorme gebied herbergt meervallen, die voorheen uit de Haarlemmerringvaart kwamen en zich hebben verspreidt vanaf het Nieuwe Meer tot het Braassemermeer en overal daarbuiten.

Het valt dan ook niet mee, om de meerval aan de haak te krijgen terwijl ze vrolijk rondzwemmen in deze grote wateren, aangezien je ze echt moet zoeken en lokaliseren.
En natuurlijk mag je er niet gericht op vissen, aangezien deze vis nog steeds beschermd is, maar sommige karpervissers krijgen de meervallen ongewild aan de haak met visboilies, terwijl ze op karper aan het vissen zijn.Het is dan logisch, dat we deze trend volgen, anders zijn we in overtreding en dat willen we niet.
Vele meervalvissers onder ons, zullen verlicht adem halen als er vanaf 2012 in Nederland gericht op meerval gevist mag worden, met echter de wettelijke verplichting deze prachtige vis terug te zetten na de vangst.

Dat doen velen al uit zichzelf en die zetten praktisch alle gevangen vis al terug en daar hoeft niemand zich verder druk om te maken, terwijl dat niet altijd voor “stropers” op snoekbaars opgaat.Veel meervalvissers moeten uitwijken naar de (Belgische) Maas om daar de meerval aan de schubben te komen en gezien de soms tegenvallende resultaten van een goede vismaat van mij, lijkt het er op dat de meerval aldaar schuchter het aas betast en niet altijd toehapt en je bijna over dressuur kan spreken door de intense hengeldruk.

Om de gesloten tijd op roofvis in Nederland door te komen, zijn er steeds meer vissers die hun geluk beproeven op het vissen op meerval.
Gisteravond kreeg ik nog een kleine meerval aan de haak, toen ik met een vaste vismaat (Ed) aan het vissen was en die hummel was van harte welkom.Helaas was de ene foto te onduidelijk en de andere slechts voor de helft op beeld gezet, zodat ik even de foto moest bewerken om een redelijke prent te krijgen.
Deze pikkenmoos mag van mij nog een paar jaar doorgroeien en misschien zie ik hem dan weer wat forser en sterker terug.

Vanavond zijn we met een groepje van zes man (Ron, Robbert, Marco, Mike, Dirk en ik) en allen “gewapend” met visgerei en aas, gaan we het weer proberen.
Het weer hadden we bepaald niet mee, de wind tenminste, want die was aangewakkerd tot kracht 6 en voelde echt koud aan.

Urenlang zagen we geen beweging en plots had een van ons (Ron) een aanbeet, die gehonoreerd werd met een meerval van ruim 1.30 mtr.

Kijk, daar kom je je bed voor uit en wil je best wat nachtrust voor inleveren

Niet lang daarna werd er een gat in de lucht geslagen door Mike en de aanbeet werd volkomen gemist, terwijl de dobber als een speer wegliep.

Dit zou wat later ook bij nog twee van ons overkomen (Marco en Robbert) en bij het aanslaan na de aanbeten, werd ook geen enkele weerstand gevoeld, ondanks dat de dobbers een paar meter waren weggelopen en een aanbeet vanzelfsprekend leek.
Dat is vreemd en frusterend, maar dat zou een paling geweest kunnen zijn of misschien wel kleinere meervallen met een te kleine bek.Uiteindelijk werd er weer een meerval gevangen (Dirk) van een cm of zestig en daarmee was voor deze avond de kous af.
Helaas mocht ik deze winderige avond geen enkele aanbeet constateren, maar daar was de spanning en het visgenot niet minder om.

Volgens mij zag Dirk de witte blote billen van een non

Doordat we toch regelmatig een aanbeet kregen, betekent het niet anders, dan dat er in Nederland grote getale meervallen rondzwemmen en aangezien er ook veel kleine meerval wordt gevangen, de meerval zich uitstekend voort weet te planten.

Nog even en we kunnen er gericht op vissen en dan gaat er een wens van velen (en zeker die van mij) in vervulling.

 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator