Leo Olierook Fishing Adventures

    Homepage || Meerval specials|| Impressie over meervallensessies op de Westeinderplassen (2011)
 

    
 
Impressie over meervallensessies op de Westeinderplassen (2011)


Het is wijd en zijd bekend, dat er meerval zit in Nederland.
Tegenwoordig vang je de meervallen op elke rivier, maar vooral de Maas springt daar bij uit.
Ze zijn te vangen op de grote rivieren, zoals de Lek, de Waal, maar ook in het Nieuwe Meer, Braassemermeer, in de Haarlemmerringvaart en Westeinderplassen worden met regelmaat meervallen gevangen.Het is nog steeds verboden om in Nederland gericht op meerval te vissen en vaak wordt deze vissoort ook als bijvangst gevangen.
Het is vaak gebeurd dat bij het vissen op snoekbaars de shad wordt aangevallen door een meerval of bij het trollen met een plug op snoek, de meerval ook een poging waagt om de plug te verslinden.

Ook de karpervisser krijgt onbedoeld een meerval aan de haak en sommigen richten zich specifiek op de enorme krachtige zoetwatervis ondanks het verbod er op te vissen.De Maas net over de grens in België schijnt een populair stuk onder de Nederlanders (en Belgen) te zijn, maar dan dien je ook een Belgische visvergunning aan te vragen (Permis de Pêche)
Er zijn daar al meervallen van over de tweemeter grens gevangen.
Vele Nederlandse meervalvissers wagen een poging om op de Maas deze gigantische vis aan de haak/dreg te krijgen en soms lukt het, maar er zijn talloze sessies waarin je geen enkele aanbeet constateert.

Je leest dan ook vaak op forums, die over het vissen op meerval gaan, dat er soms weinig wordt gevangen, maar ook dat er meerdere meervallen op rij worden gehaakt.In Nederland moet je er stiekem op vissen en als je gesnapt wordt, dan is de boete niet mis.
Gelukkig mag je, buiten de gesloten tijd, het hele jaar met slachtafval vissen en dan is het maar de vraag of je bij een controle een bekeuring krijgt, want het is immers legaal om daarmee te vissen.

Als de vraag wordt gesteld, of je op meerval vist, dan ontken je dat natuurlijk in alle toonaarden, want dat is verboden, zeg je dan.
Vanaf 2012 kan en mag je wel in Nederland op meerval vissen, maar er geldt wel een terugzet verplichting (maar dat deed iedereen toch al?)Sommigen meervalvissers vissen op meerval met dode vis.
Krijg je controle, dan kan zelfs de meest argwanende BOA of politie geen enkele actie ondernemen, omdat je volgens de vigerende regelgeving aan het roofvissen bent.
Er staat ook nergens in de wet, dat je met een bepaalde dikte hoofdlijn moet vissen en wat voor een hengel je moet gebruiken.
Daar kan je dus alle kanten mee op.Natuurlijk weten de controleurs, dat je aan het meervalvissen bent, alleen al met de aanblik van de combinatie van je hengel, molen en hoofdlijn en tel je daar het slachtafval wat aan je haak zit er bij op, dan hoef je eigenlijk op de vraag, of je op de meerval aan het vissen bent, niet meer te ontkennen.
Maar dat doe je natuurlijk wel, anders hang je.

Je maakt immers zelf uit met welke dikte lijn en welke hengel je een vis uit het nat wil hengelen, want daar kan je wel eens toe gedwongen zijn als je in het verleden een aantal keren een hengel of draadbreuk hebt gehad omdat je ”per ongeluk” een meerval haakte.Gelukkig mag je nu nachtvissen in juni, juli en augustus, maar kijk uit als dat probeert in de andere maanden.
Er wordt op de plassen streng op gecontroleerd.
In 2012 mag je op (bijna) alle wateren nachtvissen, tenzij dit nu ook al op bepaalde wateren uitgesloten is, want dan mag je dat ook niet in 2012.

Op de Ringvaart mag je met twee hengels vissen op roofvis, maar op de Westeinderplassen slechts met één (1) roofvishengel!
Waar de Ringvaart precies begint of eindigt en waar de grenzen van de Westeinder beginnen of eindigen is waarschijnlijk ook nog discutabel.Met je vispas mag je zonder meer vissen in de Ringvaart, maar je hebt een vergunning van Vislust uit Aalsmeer nodig om op de Westeinderplassen te mogen vissen.
Hoe verzin je dit?
Ook dat weten weinig roof(meerval)vissers, dus doe daar je voordeel mee.
Dat scheelt gewoon een klap geld aan bekeuringen. 
naar boven
 

© Leo Olierook Sportsfishing Adventures 2008-2012

  Webdesign by Theo J. de Wit

Google Sitemap Generator